La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és l’Observatori del Territori de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme.
L’Observatori del Territori és un servei que depèn de la subdirecció d’Estratègies i Coneixement de la DGOTU, que analitza i elabora estudis sobre les dinàmiques territorials, els valors i els usos del sòl i les previsions del planejament urbanístic, a més de gestionar cartografies d'interès per a l'ordenació del territori.
L’Observatori del Territori fa un seguiment de les dinàmiques urbanístiques de Catalunya per facilitar-ne dades objectives i quantificades a partir del tractament estadístic de les dades de l’aplicació GEU (Gestió d’expedients d’urbanisme) que recull el conjunt d'autoritzacions i resolucions de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme. Mitjançant la informació del Mapa urbanístic de Catalunya (MUC), que manté actualitzada, analitza amb l’aplicació d’eines SIG els potencials i les capacitats del planejament urbanístic. Amb tot això i altres dades externes elabora estudis per a conèixer la situació actual de l’urbanisme a Catalunya.
L’Observatori organitza els seus treballs en les matèries de territori, paisatge, urbanisme i litoral i ha elaborat, entre d’altres, estudis sobre el potencial dels teixits urbans, tant residencials com d‘activitat econòmica, i dels sectors de desenvolupament urbanístic, fitxes amb dades estadístiques de les unitats de paisatge, un treball sobre la caracterització del litoral o un estudi sobre les activitats ramaderes en els espai oberts.
També elabora anualment diversos estudis de seguiment de l’activitat administrativa, com ara dels expedients que analitzen les comissions d’urbanisme, de les figures de planejament general o derivat que entren en vigor cada any, de les sol·licituds d’usos i obres en sòl no urbanitzable o de les autoritzacions i concessions que gestiona el servei de costes, entre d’altres.
Després d’una primera fase d’anàlisi i coneixement de les matèries de la DGOTU, l’Observatori té la voluntat i l’encàrrec d’establir mecanismes de cooperació amb altres ens de recerca, estudi i documentació territorials.
A més de realitzar el seguiment i gestionar els instruments de transparència de la informació urbanística vigent (principalment el Mapa urbanístic de Catalunya, l’Observatori recull les recomanacions europees que impulsen a fer pública la informació sobre dades, anàlisi, escenaris i dinàmiques territorials per millorar el coneixement del desenvolupament territorial amb dades, indicadors, models i mapes.
L’observatori és un equip de gent que va començar a treballar amb aquesta finalitat l’abril de 2014; aquell mateix any s’elaboren els primers treballs de difusió interna, el 2015 es publiquen per primer cop els documents d’anàlisi de l’observatori al web del Departament i l’any 2016 s’incorpora a l’estructura del Departament com a Servei de l’Observatori del Territori (DECRET 277/2016, de 2 d'agost, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat)
Posar a l’abast de la direcció del Departament i dels ciutadans informació real i actualitzada de les dinàmiques urbanístiques i de les potencialitats del planejament. Aquestes dades s’obtenen a partir de l’explotació de les aplicacions de la gestió urbanística de la DGOTU i de l’anàlisi de la informació sobre el planejament vigent recollit en el Mapa Urbanístic de Catalunya (MUC), informació que es relaciona amb altres dades de fonts externes per completar visions territorials.
L’objectiu d’aquesta informació és orientar les decisions polítiques sobre ordenació del territori i urbanisme, i permetre el seu seguiment i avaluació.
És, per tant, una eina vital per analitzar la situació urbanística de Catalunya, poder avaluar les necessitats presents i futures de la planificació territorial i orientat les polítiques sobre ordenació del territori i urbanisme.
Redactat per: Júlia Trias i Anna Enjuanes Balaguer
Per saber-ne més: Júlia Trias
Published on 01/01/1970
Licence: CC BY-NC-SA license
Are you one of the authors of this document?